Sådan skifter du internetudbyder

For at blive tilkoblet fiber internet, er det en forudsætning, at din bopæl ligger i et område, hvor der allerede er nedgravet fiberoptiske kabler helt op til vejskellet.

De orange rør, skal altså allerede være trukket helt tæt på din bopæl.

Når du ønsker at blive opkoblet, er det nødvendigt at forbinde din husstand med de fiberoptiske kabler ude ved skellet af din grund.
Der vil typisk stikke 2 små orange rør op af jorden – ring eventuelt til det energiselskab, der ejer kablerne i dit område og få tilsendt en tegning over hvor du finder de små rør ender ved din bopæl.

Grav selv løsningen

grav-selv-fibernet
Ønsker du så billig en opkobling som muligt, kan du selv stå for gravearbejdet. Fra skellet og ind til huset skal nedgraves et fiberrør, som en tekniker efterfølgende skyder fiberkabel i.

Fra de 2 små rør, skal der graves rør ned ind til dit hus. Du vælger selv hvilken vej rørene skal løbe og på hvilken væg de skal gennemføres ind i huset.

Du skal være opmærksom på:

Der hvor du lader rørene indføres i huset, skal der på indersiden af væggen monteres en router. Der skal derfor være en stikkontakt i en meters radius.

Rør afhentes ved det energiselskab, der ejer de fiberoptiske kabler -adresse anvises under bestilling.

Rørene skal nedgraves til frostfri zone og det vil sige minimum 45 centimeter ned i jorden. Når der er dækket til igen og der er 10 cm tilbage, skal rødt varslingsbånd nedlægges (Fleksibelt plastic bånd).

Lad rørene stikke godt op i hver ende, så teknikeren har noget at arbejde med.

Når du er færdig ringer du til Waoo eller energiselskabet og melder klar til opkobling.
De sender en tekniker, der skyder fiberoptisk kabel i røret og borer igennem husmuren.
Herefter forbinder de det optiske kabel med en speciel trådløs router og opgaven er løst – du er online samme dag teknikeren besøger din husstand.

Med routeren følger en vejledning til opsætning af sikkerhed på routeren – her skal du tilkoble routeren til din pc med et medfølgende internetkabel og indtaste en speciel adresse i din internetbrowser.
Det anbefales at der opsættes kryptering på den trådløse router, så naboer og andre udefra ikke kan benytte internettet.

Få gravet af din internetudbyder eller grav selv

Har du ikke mulighed for at grave selv, eller gider du ikke besværet, kan du købe dig fra opgaven.
Waoo sender et lokalt firma ud og løser opgaven. Prisen er omkring kr. 3.500,00.

Bemærk:
Skal du tilkobles TDC fibernet i Nordsjælland gælder andre regler for opkobling.
Her er prisen Kr. 4.999,00 men inkl. gravearbejde.

På det meste af Sjælland tilbydes opkobling i øjeblikket uden vederlag. Her skal du altså ikke betale kr. 999,00 for grav selv løsningen.

Læs guiden til nedgravning af Fibernet

Kan jeg få fibernet på min adresse?

Hos WAOO.dk kan du indtaste din husstands adresse og med det samme se om du har mulighed for at få fibernet.

KLIK HER OG PRØV:

Kan jeg få fiber bredbånd

ADSL internet udbyder

ADSL som vi i Danmark kalder for bredbånd, er den type internet, dre leveres til en husstand igenem d gamle telefonkabler i jorden.

Telefonkablerne ligger stort set over hele Danmark og det er faktisk i dag kun kvaliteten af det kobber, der er i telefonledningerne, der har indflydelse på, om din husstand kan opkobles til almindeligt bredbånd.

Det eneste krav der er til installation er, at der skal være et telefonstik i husstanden og at det på et tidspunkt i husets levetid skal have været aktivt.

Er der ikke et Tlf stik, kan det tilkøbes. En teknikker vil da komme forbi og opsætte stikket samt etablere forbindelse til kablerne i jorden.

Hastigheden som kan opnås med ADSL afhænger af, hvor langt der er fra din husstand til nærmeste telecentral og hvor gode kablerne er frem til husstanden.

Bor du i et byområde, vil du typisk ikke opleve problemer med at få over 20 mbit internet.

Bor du i et “yderområde” kan hastigheden muligvis ikke komme over de 10 mbit.

Du kan frit vælge en ADSL udbyder -også selv om du bor i en lejlighed med f.eks. Yousee eller stofa. Her vælger du ganske enkelt at få internet fra en anden udbyder. (du kan godt beholde TV)

Mange har den overbevisning, at det ikke er muligt at skifte udbyder, hvis der i forvejen er Yousee eller Stofa, men du kan i dag helt selv vælge om du vil have en samlet internet og Tv pakke fra en anden leverandør igennem telefonstikket.

I få tilfælde er der tvungen TV udbyder i f.eks. andelsboligforeninger, men meget sjældent på internetområdet.

Vær særligt opmærksom på, at Yousee tager et “lukningsgebyr” på 500 kroner.
Liste over gode Danske Internetudbydere:

DanskNet
TDC (Yousee)
Telenor
Telia
Kviknet

Kabel internet udbyderne

I Danmark udbydes kabel internet af Stofa og Yousee. Her anvendes de samme kabler som TV sendes igennem og derfor kan du kun få internet igennem kabelnettet, hvis din husstand ligger i et område med kabler i jorden fra én af de to udbydere.

Har du allerede Tv fra én af udbyderne, kan du altid få internet også. Det er ganske simpelt bare at besøge deres hjemmeside og bestille.

Gå til Yousee her

Gå til Stofa her

Er du i tvivl om din husstand ligger i et område med kabel internet mulighed, kan du på de to udbyders hjemmesider indtaste din adresse og se hvilke muligheder du har.

Er der mulighed for opkobling på adressen, men er husstanden endnu ikke tilkoblet, ja så er der et gebyr for opkoblingen, da det kræver et tekniker besøg.